Utama  |  Artikel  |  Kedai


Artikel,Herba,Rawatan Alternatif

Makan sisik ekor ular untuk sembuh bisa ular? Konon ini dari Dr Harun Din…

22 May , 2019  

herba, rawatan alternatif, bisa ular, penawar patukan ular, penawar sengat sembilang, penawar sengat keli

Pernah ditularkan di tengah masyarakat konon dengan memakan sisik ekor ular dapat menyembuhkan bisa ular.

Dan, untuk menguatkan dakwaan itu, nama tokoh perubatan Islam terkemuka negara, Allahyarham Datuk Dr Harun Din digunakan.

Pihak yang menyebarkan perkara itu mendakwa konon kaedah rawatan berkenaan terkandung di dalam satu tulisan oleh tokoh perubatan Islam itu.

Dr Suhazeli Abdullah dalam hantaran terbaru beliau di Facebook pada Isnin 20 Mei 2019 mendedahkan wujud beberapa lagi petua yang disebarkan pihak tertentu, termasuk konon otak ikan sembilang atau keli adalah penawar bagi sengatan haiwan berkenaan.

dr suhazeli, herba, rawatan alternatif, bisa ular, penawar patukan ular, penawar sengat sembilang, penawar sengat keli

DR SUHAZELI… mesti ada fakta yang disahkan.

Bagaimanapun, catat beliau, setelah diselidiki dengan perawat Darul Syifa yang diterajui Dr Harun Din, perawat-perawat di situ sendiri terkejut dengan dakwaan-dakwaan berkenaan.

Darul Syifa ialah pusat perubatan Islam yang diasaskan Dr Harun Din di Bandar Baru Bangi, Selangor.

“Nama masyhur aTGHD (Dr Harun Din) telah disandarkan bagi menyebarkan ilmu / petua yang mendatangkan bahaya pada diri ini,” catat Dr Suhazeli.

Dr Suhazeli ialah doktor perubatan (medical doctor) popular di kalangan warganet menerusi analisis serta hujah saintifik yang sering dilontarkannya berhubung dunia perubatan alopati, herba dan rawatan alternatif, terutama perubatan Islam.

Beliau banyak menulis di media sosial Facebook dan laman web peribadi berkaitan topik semasa, termasuk isu vaksin. Isu vaksin turut dimuatkan di dalam buku khusus.

Walaupun terdidik dalam disiplin pengajian perubatan alopati, pemerhatian penulis mendapati Dr Suhazeli tidak menolak sepenuhnya pendapat dalam perubatan herba dan rawatan alternatif.

Sebahagiannya boleh diterima pakai. Bagaimanapun, beliau sangat menekankan supaya apa sahaja dakwaan dan hujah perubatan mestilah bersandarkan fakta benar, dapatan kajian dan ujian konkrit yang boleh dipercayai serta disahkan.

Dr Suhazeli menyebut mengenai penyebaran dakwaan penawar bisa patukan ular dan sengatan ikan sembilang atau keli seperti di atas sebagai contoh dalam usaha beliau memberi kefahaman kepada masyarakat supaya tidak menyebarkan pelbagai dakwaan tanpa asas fakta perubatan bersandarkan penyelidikan dan ujian konkrit serta disahkan.

Dalam catatan berkenaan, beliau menegaskan perubatan moden tidak bercanggah dengan mana-mana petua atau perubatan alternatif yang “tidak membawa mudarat diri, mencarik adat dan syariat”.

“Begitu juga mana-mana adat, petua, mujarobat, ubatan herba, nasihat kesihatan yang mendakwa boleh menyembuhkan sesuatu penyakit, kami akan bertanya dahulu sama ada ia pernah disahkan atau tidak.

“Jika tiada bukti atau si pembawa berita hanya salin tampal dari mana-mana sumber yang beliau sendiri tidak kenali, ia boleh diabaikan,” catat beliau.

Dr Suhazeli turut menegaskan bahawa perubatan zaman Nabi Muhammad saw juga tidak menolak sepenuhnya amalan dan petua perubatan terdahulu zaman itu.

Menurutnya, tidak salah mengamalkannya selagi tidak mendatangkan mudarat yang dapat membawa maut atau kecatatan fizikal dan minda.

“Masalah timbul zaman kini, pesakit cuba mendikotomikan perubatan moden dan perubatan Islam.

“Lebih menyedihkan apabila para pengamal perubatan Islam / alternatif terlalu rigid minda sehinggakan menolak kaedah perubatan lain, termasuk perubatan moden.

“Hal sebegini sepatutnya diperbetulkan oleh para ilmuwan yang sedar berkaitan salah guna kaedah merawat ini,” catat beliau.

Beliau mendedahkan banyak insiden membabitkan pesakit berakhir di katil hospital disebabkan kesan mudarat.

Lebih banyak tulisan Dr Suhazeli dapati diikuti di media sosial Facebook dan laman web peribadi beliau dari semasa ke semasa. – DHERBA.COM

Imej: twitter.com

Artikel,Herba,Rawatan Alternatif

“Sebab apa ramai kata produk Asmak best sangat?”

20 May , 2019  

minyak herba asmak, asmak, dherba, herba

Asmak ialah jenama produk berasaskan herba dan bahan semulajadi yang makin mendapat sambutan masyarakat pengguna, termasuklah produk Minyak Herba Asmak, Bedak Asmak, Jus Asmak Gold, Asmak Queen, Asmak Herbs dan Madu Kurma Merah.

Sebab apa ramai kata produk Asmak “best” sangat dan mendapat sambutan hangat dari pengguna? Pengasas Produk Asmak, Nor Fazilah Abd Mohd ada penjelasannya.

asmak, minyak herba asmak, nor fazilah

NOR FAZILAH… Pengasas produk Asmak

“Sebab utama dengan izin Allah. Sebab kedua ia bukan petik dari kilang produk sedia ada. Kami akan buat kajian ringkas dulu bahan utama dan produk macam mana kami nak.

“Kami juga kaji pasaran serba sedikit. Ambil tahu apa pasaran nak. Lepas tu bermulalah proses dengan kilang yang memang kami pilih,” catat beliau dalam hantaran terbaru di Facebook pada Isnin 19 Mei 2019.

Asmak ialah jenama produk oleh Minyak Herba Asma Mujarab Sdn Bhd (MHAMSB) berpusat di Bentong , Pahang.

Ia syarikat mengeluarkan produk berasaskan herba dan bahan semulajadi sebagai pilihan alternatif kepada pengguna bertujuan membantu masyarakat tempatan dan sejagat meningkatkan tahap kesihatan dan kesejahteraan.

Sehingga ini ada lebih 20 produk jenama Asmak, termasuklah Minyak Herba Asmak, Bedak Asmak, Jus Asmak Gold, Asmak Queen, Asmak Herbs dan Madu Kurma Merah.

Nor Fazilah yang juga Pengarah Eksekutif MHAMSB berkata, produk Asmak dihasilkan menerusi tujuh kilang, bukan sebuah kilang, kerana setiap kilang mempunyai kepakaran dan kelebihan berbeza.

“Kami berbincang dengan kilang supaya chemist mereka boleh cadangkan bahan lain yang sesuai digabungkan kerana itu kepakaran mereka.

“Mereka akan R&D dan berikan sample. Reject sampai 10 kali tu biasa. Dekat sini sahaja ambil masa berbulan. Pakai sendiri dan mereka yang terdekat.

“Jika berpuas hati, minta dia buat sample lagi dalam 50 – 200 unit untuk beri pada agen dan pelanggan pula. Jika fasa ni dapat feedback positif, baru kami proceed. Sini pun ambil masa berbulan,” tegas beliau.

Malah menurut Nor Fazilah, jika tidak berpuas hati, syarikatnya akan batalkan dan buat lain.

Katanya, walaupun Asmak banyak produk, semuanya tidak dihasilkan secara cincai, sebaliknya semua ada proses tersendiri.

Dan, catat beliau, sepanjang menghasilkan produk setakat ini, ada dua produk dihentikan pengeluaran kerana satu produk bermasalah, manakala satu lagi ialah produk makanan seiras jamu.

“Produk kedua kami batalkan saya berasa lega sebab saya memang tak berapa suka nak jual produk yang kita tak tahu kesan jangka masa panjang pada pengguna.

“Tak naklah jadi pendosa tanpa sedar kan. Walaupun ada permintaan tapi keselamatan pengguna lebih penting buat kami,” tegas beliau.

Beliau akui pendapat sesetengah orang bahawa mudah untuk menghasilkan produk, tetapi katanya, pendapat itu hanya benar jika sesuatu produk dihasilkan secara cincai.

Katanya, semua orang dapat menghasilkan produk, tetapi tidak semua dapat menjualnya.

Ini kerana katanya, hanya produk yang “dibuat dari hati” akan memberi kesan jauh lebih baik pada pengguna. – dherba.com

Imej: produkherbaasmak.wordpress.com

Artikel,Rawatan Alternatif

Penyembuhan menerusi tenaga dalam

2 Apr , 2014  

tenaga dalam

Kekuatan tenaga dalam dikatakan sudah digunakan manusia sejak 4,000 tahun lampau.

Tenaga dalam yang berpusat pada minda, jika dibangunkan dengan latihan tertentu, mampu mengatasi kekuatan fizikal.

Kajian sains juga menemui banyak pertautan rapat di antara tenaga dalam dengan tubuh fizikal, termasuk dari segi penjagaan kesihatan dan perawatan serta pencegahan penyakit.

Menurut mereka yang mengkaji dan berjaya mempratikkannya, tenaga dalam yang dilatih dan diperkuatkan dengan cara betul mampu membentuk aliran getaran pada urat tubuh.

Getaran ini berupa aliran elektrik menyelubungi tubuh atau biasa disebut sebagai ‘aura’. Kekuatan tenaga ini dapat dimanfaatkan untuk diri sendiri, termasuk bagi tujuan pengubatan atau rawatan penyakit, memiliki kuasa penyembuhan semulajadi dan terhalang daripada perbuatan jahat menggunakan makhlus halus.

Aura yang wujud di sekeliling tubuh manusia biasanya hanya senipis di antara 0.5 sentimeter hingga dua sentimeter.

Tetapi dengan usaha dan amalan tertentu seperti latihan pernafasan, lapisan aura akan menjadi berlipat kali ganda, malah beribu kali ganda.

Bagaimanapun, ramai terkeliru di antara tenaga dalam dan ilmu kebatinan. Malah salah tafsiran ini menyebabkan mereka yang berusaha meningkatkan tenaga dalam, sering dipandang serong.

Tenaga dalam sebenarnya berbeza berbanding tenaga batin dalam aspek tertentu. Jika pun ada persamaan, ia mungkin dari segi kegunaan dan kedua-duanya berasal dari dalam tubuh manusia.

Dari persektif Islam, ia juga bukan sesuatu yang asing. Amalan zikir yang berpusat kepada kebesaran Allah swt tanpa sebarang unsur syirik terhadapNya, juga sebahagian daripada latihan menguatkan tenaga dalam.

Allah swt menjanjikan kelebihan kepada mereka yang berusaha mendekatkan diri kepadaNya.

Di dalam al-Quran sendiri, banyak ayat yang menerangkan mengenai janji Allah swt untuk memberi rahmat kepada manusia yang mendekatkan diri kepadaNya. D’HERBA

* Lebih banyak artikel seperti ini di dalam D’HERBA edisi cetak di sini.

 

, , ,

Kata Editor,Penting!,Penulis Tamu,Rawatan Alternatif

Waspada apabila mengambil produk herba atau rawatan alternatif

31 Mar , 2014  

Orang ramai sepatutnya mengambil kira beberapa isu berbangkit berhubung penggunaan produk berasaskan herba dan rawatan alternatif. Antaranya ialah:

1. Sesetengah produk atau terapi rawatan alternatif mungkin tidak dilengkapi ujian atau bukti saintifik bagi menyokong dakwaan penyembuhan. Wujud juga dakwaan melampau kononnya sesuatu produk atau rawatan alternatif mampu merawat apa sahaja jenis penyakit – dari hujung rambut ke hujung kaki.

2. Sesetengah perawat mungkin mengesyorkan dos keterlaluan kononnya bagi mempercepatkan proses penyembuhan. Perlu diketahui bahawa produk atau rawatan alternatif, termasuk herba yang pada asasnya bersifat semulajadi, juga boleh memudaratkan jika diambil pada dos berlebihan atau dicampurkan dengan pelbagai bahan yang mengakibatkan keracunan atau kerosakan sistem tubuh.

3. Sesetengah dianogsis rawatan alternatif mungkin mencurigakan atau bersifat kontroversi, malah membabitkan unsur jenayah seperti cabul dan rogol oleh pengamal rawatan alternatif.

Justeru, pengguna disaran mengambil langkah perlu bagi memastikan penggunaan produk dan terapi rawatan alternatif benar-benar selamat serta menyihatkan. Antaranya:

1. Maklumat – Dapatkan maklumat tambahan daripada pelbagai sumber, termasuk bahan bercetak dan internet. Tetapi jika membuat rujukan di internet, anda perlu lebih berhati-hati kerana maklumat produk dan rawatan alternatif di internet kini sarat dengan pelbagai dakwaan penyembuhan melampau, kurang berasas serta tanpa rujukan berwibawa. Lebih baik dapatkan pandangan pihak kedua (second opinion) daripada doktor perubatan (medical doktor).

2. Tidak berahsia – Pastikan anda berasa selesa, yakin dan selamat dengan pengamal rawatan alternatif yang dipilih. Jika tidak, jangan teragak-agak untuk mendapatkan pilihan lain. Pastikan juga pengamal perubatan alternatif itu tidak terlalu berahsia mengenai rawatan. Jika perlu, minta pengamal berkenaan menerangkan sejelas-jelasnya kaedah dan rasional rawatan. Sesetengah rawatan alternatif memang sukar digambarkan menerusi penjelasan saintifik dan objektif. Namun pastikan anda memperolehi maklumat sebanyak dan sedapat mungkin.

3. Syariat Islam – Bagi individu beragama Islam, pastikan amalan dan kaedah rawatan serta iktikad pengamal rawatan alternatif tidak bertentangan dengan syariat Islam. Jika perlu, dapatkan pandangan mereka yang alim dalam bidang berkenaan. Pastikan juga bayaran yang dikenakan pengamal rawatan alternatif adalah munasabah dan tiada unsur paksaan. Jangan terpedaya dengan kadar ‘pengeras’ melampau jika anda tidak benar-benar pasti ia berbaloi, wajar dan munasabah. D’HERBA

* Lebih banyak artikel seperti ini di dalam D’HERBA edisi cetak di sini. 

, ,