Utama  |  Artikel  |  Kedai


Halia + Serai + Sirih: Atasi letih, kolesterol, pulihkan urat saraf

Slider

Pokok kunyit hitam

Kongsi / Share

MAAF, TIADA STOK.

Kunyit hitam (Kaempferia Parviflora).

Kunyit hitam. Sangat banyak khasiat perubatan. Ia sejenis kunyit yang sangat jarang ditemui, unik (rare) dan sukar diperolehi.

Kandungan karkumin di dalamnya sangat baik sebagai bahan anti radang atau anti inflamasi bagi penyakit biasa dan kronik.

Khasiat dan manfaat perubatannya terbukti sejak masyarakat dahulu kala. Malah, sudah ada bukti menerusi kajian saintifik.

Kajian saintifik mendapati sesetengah kompaun aktif (kandungan perubatan) di dalamnya sangat unik (rare) dan tidak ditemui di dalam herba lain. Mengenai kajian saintifik, sila baca di sini.

Penggunaan kunyit hitam dikaitkan dengan pencegahan kanser usus, masalah Osteoarthritis,  penurunan paras kolesterol, kesihatan sistem pencernaan, masalah asma, kesihatan jantung, anti penuaan, jerawat, ruam dan masalah kulit gatal.

 

Categories: , , Tags: ,
kunyit hitam, pokok kunyit hitam, halia hitam, Kaempferia Parviflora, Curcuma Caesia

Pokok kunyit hitam

Kongsi / Share

MAAF, TIADA STOK.

Kunyit hitam (Kaempferia Parviflora).

Seperti kunyit putih yang mempunyai khasiat perubatan, kunyit hitam adalah satu lagi spesis kunyit yang bermanfaat dari sudut perubatan.

Kedai

Amat besar manfaat kunyit untuk kecantikan, malah kesihatan. Ini terutama dapat diperolehi dari kunyit hitam asli.

Kunyit hitam. Ia sejenis kunyit yang sangat jarang ditemui, unik (rare) dan sukar diperolehi.

Sangat banyak khasiat kunyit hitam asli. Ia sudah terbukti berkesan dan bermanfaat dari sudut kesihatan dan kecantikan sejak masyarakat dahulu kala lagi.

Kini, terbukti juga menerusi kajian saintifik. Kajian saintifik mendapati sesetengah kompaun aktif (kandungan perubatan) di dalam kunyit hitam sangat unik (rare) dan tidak ditemui di dalam herba lain.

Lagi mengenai kunyit hitam di sini.

Sedang dikemaskini…

error: Content is protected !!